CLOS D'OPLEEUW -PLEISTOCEEN- Chardonnay - Haspengouwse wijn- P.Colemont 2018 (Beperkte voorraad)

CLOS D'OPLEEUW -PLEISTOCEEN- Chardonnay - Haspengouwse wijn- P.Colemont 2018 (Beperkte voorraad)

€77.25
(Incl. 21% btw)
Qty.

Deze wijn wordt slechts in de beste jaren gemaakt, komt van het beste stuk van de wijngaard.

In de neus komen aroma's van rijpe appeltjes en zachte citrus. De mondvulling is bijzonder knap, met toetsen van boter, opnieuw citrus en geel fruit, rijp en tegelijk jong. De wijn heeft een fantastische lengte. Deze Clos, die rijpt in vaten van Belgische eik die bij een Franse tonnelier worden bewerkt, mag gerust nog een paar jaar rijpen in de kelder.

 Voor deze speciale vinificatie heeft Peter de wijnranken heel dicht op mekaar geplant op de warmste zone van het domein zodat de druiven heel hard moeten ‘werken’ om te rijpen. Iets wat trouwens niet elk jaar lukt, maar deze 2018 editie (met een oplage van 400 flessen) is heerlijk.

Een echte Belgische topper is de Haspengouwse wijn Clos d'Opleeuw, gevinifieerd door Peter Colemont.

Als docent in wijnkennis timmert hij al jaren aan de weg om in België de grote witte Bourgognes te evenaren. Dit lukt dankzij het microklimaat en de buitengewoon goede terroir waarop de wijngaard gelegen is.

De wijngaard Clos d’Opleeuw (1 ha) ontleent zijn naam aan de volledige ommuring, die dateert van ± 1840. Deze omstandigheid maakt hem uniek in België. Daardoor bezit hij immers een specifiek microklimaat waardoor het mogelijk is een kwaliteitsvolle chardonnaywijn te maken. Hij ligt op een zuidelijke helling in het mooie, pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw.

De wijn, met als officiële herkomstbenaming “Haspengouw”, wordt gevinifieerd door Peter Colemont, docent algemene wijnkennis, degustatie Franse wijnen en gastronomie en wijn aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs Hogere Leergangen te Hasselt. Hij past alleen de allerfijnste vinificatietechnieken toe.

De wijn verblijft 1 jaar in eikenhouten vaten van de allerhoogste kwaliteit. Er wordt zowel met Franse als met Belgische eik gewerkt. Dat laatste maakt de wijn Clos d’Opleeuw dan ook uniek! Hij valt op door zijn sterke fluweligheid. Op jonge leeftijd bezit hij duidelijke toetsen van eikenhout. Toch blijft er meer dan voldoende frisheid en fruitigheid over. Bovendien proeven we aroma’s van boter, vanille, toast en een variatie van wit en geel fruit.