IRONSTONE Reserve

IRONSTONE Reserve "ROUS 109 Old Zinfandel" Californië Lodi Valley

€27.56
(Incl. 21% btw)
Qty.

Donker granaat in het glas, deze wijn geurt naar bosbessen en bramen met een vleugje cederhout. Gedroogde bloemen, zachte tannines en een soort nootachtig karakter versmelten met het donkere fruit. Een goede zuurgraad houdt de wijn relatief energiek in de mond. Rijpt een jaar in oudere eiken vaten.

 

Ironstone Vineyards is gelegen in Murphys, in het hart van de Sierra Foothills, in de schilderachtige Cold Rush Country van Californië. Het is een familiebedrijf die de nadruk legt op de natuurlijke schoonheid en de geschiedenis van de streek. 
Het verhaal van Ironstone Vineyards begon in 1948 toen John Kautz, een gewone jonge boer, de toekomst zag in het kweken van druiven in Lodi. Hij startte met 12 hectare maar bouwde algauw een uitstekende reputatie op en na een mum van tijd bezat hij 5000 hectaren. Alle druiven werden verkocht aan andere wijnmakers. In 1988 wijden zijn  vrouw Gail en hun kinderen aan het creëren van hun eigen wijn. De rest van de druiven werden doorverkocht. Ze haalden de bekroonde wijnmaker Steve Millier binnen om de eerste Kautz-wijnen te lanceren, die zouden uiteindelijk uitgroeien tot de Ironstone Vineyards. Samen streven ze om uitzonderlijke wijnen te maken met ongeëvenaarde kwaliteit, maar toch toegankelijk voor iedere wijnliefhebber.
In 1989, met behulp van dynamiet en houweel, houwden een groep mijnwerkers een grot in het kalkgesteente om de wijnen een plaats te geven om te rijpen op de vaten. Deze grot diende tevens als eerste degustatieruimte.
Ironstone Vineyards is nu uitgegroeid tot een heus domein, met feestzaal, amfitheater, bezoekersruimte, museum en natuurlijk hun wijnkelders.
 
Lodi heeft zichzelf bekroond tot de hoofdstad van de Zinfandel teelt. De druiven voor deze Zinfandel komt van de Mokelumne River subappelatie.


ROUS
Aangeplant op St. George onderstam in 1909, is dit de op één na oudste op St. George gebaseerde wijngaard in de regio (aangeplant in 1907, de Stacie Vineyard is de oudste dergelijke aanplant). Bijna in het midden van het diepste, meest homogene alluviale zand in de regio, wat de lokale bevolking de "Victor Triangle" noemt, ontleent deze 10 hectare grote wijngaard zijn naam aan zijn huidige eigenaar, Craig Rous. Rous hielp Mondavi in de jaren 80 bij het opbouwen van het merk Woodbridge en kocht de wijngaard uiteindelijk in 1990 van een collega bij Woodbridge.

De wijngaard is nu Rous' "pensioenproject" en terecht een bron van trots en passie, want volgens hem heeft het bewerken van wijngaarden als deze "nauwelijks financiële zin". De bodem van de wijngaard is extreem fijn, hoewel misschien niet zo poederig als die verder naar de westkant van de AVA, en de wijnstokken hebben een mix van silhouetten, sommige meer traditioneel gesnoeid met de kop, andere lijken op een verticale, spur gesnoeide aanpak.