LIRAC - Domaine du Clos de Sixte - Bio AB

LIRAC - Domaine du Clos de Sixte - Bio AB

€15.37
€13.85
(Incl. 21% btw)
van
Qty.

Diep-rood-paarse kleur. Op de neus overheersen aroma's van gekonfijte rode en zwarte vruchten (kirsch, zwarte bessen, wilde bramen). Het gehemelte is vol, zacht, kruidig. Op de afdronk geven lichte zoethout en pepernoten deze wijn een verrassende lengte. Een pittige wijn, die de grootste terroirs van het Rhônedal waardig is.

Terroir De wijngaard van LIRAC ligt tegenover Châteauneuf du Pape, aan de andere kant van de Rhône.

Volgens de geoloog Georges Truc is de geologie vergelijkbaar met die van de gronden van Châteauneuf du Pape. Het zijn terrassen van kwarts (opgerolde kiezelstenen) en gemengde rode klei. Van alluviale oorsprong en getransporteerd uit de Alpen enkele miljoenen jaren geleden, vormen deze steentjes een kostbaar terras voor de productie van grote wijnen. Hier is een minder bekende benaming maar met grote geologische troeven.

Druivenrassen 50% Grenache noir, 35% Syrah, 15% Mourvèdre. In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte.

De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône. Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden. Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône.

Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten.

Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn. In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht.