GIGONDAS -

GIGONDAS - "Terrasses de Montmirail" - Vignobles Alain Jaume

€25.53
€22.90
(Incl. 21% btw)
van
Qty.

Intensieve en diepe kleur. Typische aroma's van Grenache (braambes, zwarte bes), onderhout en kruiden. Een rasechte en elegante Gigondas met een mond die een grote volheid onthult. De afwerking is lang op meer pittige en minerale tonen (steenslag, grafiet).

Sector van de "Dentelles de Montmirail", waar het landschap sterk wordt gekenmerkt door een rotsachtige bar die varieert van 100 tot 600 meter hoog. De bodems zijn kleiig-zandsteen en kalksteen.

Het dentelmassief is ontstaan onder invloed van de Pyreneeën en het tegenovergestelde van de Alpen. Het is een terroir van voorliefde voor de productie van krachtige en frisse wijnen. De nachten zijn inderdaad koeler en de druiven rijpen vrij laat.

In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange.

In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte. De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône. Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast.

Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden.

Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône.

Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen.

Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten.

Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn. In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht. "