CÔTES DU RHÔNE -

CÔTES DU RHÔNE -"Les Champauvins" - Dom. Grand Veneur - Bio AB

€13.73
€12.35
(Incl. 21% btw)
van
Qty.

Intense granaatrode kleur. Deze "uitzonderlijke" Côtes du Rhône onthult aroma's van zwart fruit, garrigue en kruiden die typisch zijn voor de expressie van het Terroir. Het gehemelte is ruim, glad, met een zeer strakke maar gesmolten tanninestructuur, alsof het bedekt is met de rondheid van Grenache. De afdronk blijft hangen met licht kruidige tonen van peper en zoethout. Een paar jaar geleden heeft de journalist Robert Parker niet geaarzeld om het te dopen... "baby Chateauneuf"...

Terroir GRAND VENEUR " Les Champauvins " vertegenwoordigt 34 ha geklasseerd in Côtes du Rhône...maar waarvan de percelen zich bevinden aan de noordelijke rand van de AOC Châteauneuf du Pape. Een klein kiezelpad werd destijds gebruikt om de grens tussen "Les Champauvins" en Châteauneuf du Pape te markeren.

De ondergrond bestaat uit mariene molasse en opgerolde kiezelstenen (alpine diluvium). Aan het oppervlak is de hoeveelheid steentjes indrukwekkend. Deze kiezels hopen overdag warmte op (een kiezelsteen in de zon bereikt 55°C in de zomer) en geven deze 's nachts af aan de wijnstokken. Deze warmtebron zorgt ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen.

Druivensoorten 70% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre.

Vinificatie en rijping Traditionele vinificatie in roestvrijstalen vaten met regelmatige perforatie van de dop. Vatting periode van 18 dagen. Rijping van Grenache in vaten en Syrah/Mourvèdre in 3-4 jaar oude eikenhouten vaten. Gebotteld na 12 maanden.

In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte.

De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône. Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas…

Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden. Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône.

Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen.

Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten.

Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn. In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht.