CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - "Vieux Terron" - Vignobles Alain Jaume
robijnrode kleur, intens en briljant. Op de neus, aroma's van zwarte vruchten (zwarte bessen, kersen), kruiden en peper. In de mond vinden we deze grote aromatische complexiteit. Kruiden en rijp fruit verschijnen op ronde tannines. Een Châteauneuf du Pape waar Grenache koning is, die door zijn terroir volheid en kracht tot uitdrukking komt. Drinkadvies Ideaal van 1 tot 8 jaar.
Wijngaarden op hoogvlakten van rode klei gemengd met opgerolde kiezelstenen. Sommige gebieden zijn ook dieper en zanderig.
Druivensoorten voornamelijk Grenache noir, Syrah, Mourvèdre... Vinificatie Destemming, lange vatting periode van 18 tot 21 dagen met ponsen van de dop. Veroudering gedurende 16 maanden in betonnen vaten (90%) en eikenhouten vaten (10%).
In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte. De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône.
Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden. Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône.
Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten. Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn.
In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht.