CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE "Le Miocène" Domaine Grand Veneur - Bio AB

€34.24
(Incl. 21% btw)
Qty.

Goudgele kleur, helder en schitterend.Intense neus en delicate aroma's van bloemen en wit fruit. Fris, mineraal en luchtig in de mond. De aroma's van witte perzik en peer treden het meest op de voorgrond. Een lange fruitige afdronk die evolueert naar tonen van abrikoos na enkele uren beluchting.

( 40% roussanne, 60% clairette) In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur.

De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte. De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône.

Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden.

Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône. Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten.

Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn. In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht. "2015:90/100 Robert Parker Hun 2015

Châteauneuf du Pape Le Miocène Blanc is hun klassieke cuvée en is 60% Clairette en 40% Roussanne, allemaal uit de Cabrières lieu-dit, en ik geloof dat ze grotendeels in roestvrij staal zijn opgegroeid. Het is fris, knapperig en stijlvol, met een gemiddelde noot van gekruide appels, citrusbloesem en kamperfoelie. Drink deze elegante, prachtig zuivere witte wijn de komende 2-3 jaar.

Domaine Grand Veneur (chateauneuf.dk)