CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE -

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - "Cuvée Les Origines" - Domaine Grand Veneur - Bio AB

€37.39
(Incl. 21% btw)
Qty.

Paars-rode kleur. In de neus, intense aroma's van rijp fruit (kirsch, braambes), kruiden, geroosterde koffie en vanille. In de mond vinden we een grote aromatische complexiteit; kruiden en rijp fruit verschijnen op extreem geconcentreerde en zijdeachtige tannines. De afdronk heeft een lange aromatische persistentie, met tonen van jodium, zoethout en peper. Een Châteauneuf-du-Pape die mag rijpen, een combinatie van grote concentratie en finesse. Drinkadvies Ideaal tussen 3 en 20 jaar. Decanteer wijnen die minder dan 5 jaar oud zijn.

Sector van de noordelijke punt van Châteauneuf du Pape. Het gaat om een quaternaire terras met een zeer hoog aandeel rode klei vermengd met opgerolde kiezelstenen. De ondergrond is aan het aftappen. Deze sector wordt beschouwd als een van de meest geschikte voor de productie van rijke en krachtige wijnen. LES ORIGINES" is per definitie altijd een wijn met een groot rijpingspotentieel. Druivenrassen 50% Grenache noir, 15% Syrah, 35% Mourvèdre. Vinificatie en rijping Handmatig geoogst, gesorteerd op bos. Totale ontstemming, vatting voor 18 tot 21 dagen met regelmatige ponsen van de dop. Veroudering gedurende 16 maanden (50% in betonnen vaten en 50% in vaten). In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte. De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône. Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter. Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden. Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône. Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten. Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn. In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht. " Robert Parker Een grotere, rijkere wijn, de 2015 Châteauneuf du Pape La Fontaine Blanc is nog steeds verouderd in vat en is iets donkerder van kleur dan de klassieke witte. Boterappels, brioche, honingraat en een vleugje oranjebloesem komen uit dit volle, geconcentreerde, serieus getextureerde wit met een matige zuurgraad en tonnen fruit. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit samenkomt, maar het heeft een serieus potentieel.