BOCCANTINO  Primitivo - I.G.T. -SALENTO - Puglia

BOCCANTINO Primitivo - I.G.T. -SALENTO - Puglia

€10.83
€9.75
(Incl. 21% btw)
van
Qty.

Robijnrode kleur  In de geur heeft deze wijn tonen van kersen, bosbessen, peper en vanille door de houtrijping van 6 maanden op Franse eikenhouten vaten . 

 100% Primitivo

Deze geeft alcoholrijke, zware wijnen. Vrij fris gedronken zijn ze beslist aangenaam. 

De Primitivo lijkt in veel opzichten op de Zinfandel die in Californië populair is. Uit genetisch onderzoek blijkt dat de rassen nauw verwant zijn, maar niet hetzelfde. Ze stammen waarschijnlijk af van een Kroatische wijndruif, de CrljenakDeze wijnstok, een van de oudste en meest typische van Centraal- en Noord-Papulië, is mogelijk afkomstig uit Klein-Azië (Troje) en is misschien tijdens de Griekse kolonisatie in Apulië geïntroduceerd. Anders zou de naam kunnen zijn afgeleid van de Apulische stad Troia in de provincie Foggia of van de Albanese stad Cruja, en dan vertaald als Troia in het lokale dialect.

Apulië is de hak van de laars’, het gebied bestaat voor de ene helft uit vlak land en voor de andere helft uit heuvels. 

Samen met Sicilië is het de grootste wijnproducent. De omstandigheden zijn hier zo gunstig dat opbrengsten van maar liefst 400 hectoliter wijn per hectare mogelijk zijn.​ Het merendeel van de wijnen is rood. 

Het Italiaanse wijnhuis Boccantino is eigendom van de Zwitserse firma Schenk; Schenk Italië werd in 1952 opgericht in Reggio Emilia, en verhuisde in 1960 naar Ora, Zuid-Tirol. Het merk Boccantino was het begin voor Schenk Italië van een verandering van een producent van bulkwijnen naar een producent van kwaliteits terroirwijnen, dit door samenwerking met de lokale kleine wijnbouwers.

De wijngaarden van Boccantino in Italië
De wijngaarden van Boccantino in Italië

 

Het wijnhuis Boccantino is één van de specialisten van Zuid Italië, met wijnen gemaakt van druiven uit Puglia of van Sicilië. De ervaring en traditie van dit wijnhuis worden versterkt in het uitstekende assortiment van wijnen gemaakt van inheemse variëteiten. Wat de Siciliaanse wijnen betreft, gaat het vooral om Nero d'Avola, die op zijn best is op vulkanische bodem. Boccantino vertrouwt immers niet alleen op de natuurlijke teelt en consequente handenarbeid, maar grijpt ook zo weinig mogelijk in, tijdens het rijpingsproces in de kelder. Op die manier kunnen alle wijnen in alle rust hun eigen, onmiskenbare karakter ontwikkelen.