Welke wijn kan je het best serveren bij wild?

Wildsoorten

Bij al deze verfijnde gerechten hoort uiteraard een passende wijn. Dat hoeft niet automatisch een dure fles te zijn. De kunst bestaat er in alle smaken te laten samenvloeien of een interessant contrast te creëren. De aroma’s en de smaken van de wijn kunnen het gerecht optillen en een meerwaarde creëren.

Maar dat is niet altijd eenvoudig. Waarop moeten we allemaal letten om tot zo’n geslaagd huwelijk te komen? We helpen u even verder en geven u een aantal tips.

Image
Image

Laten we beginnen bij het begin. Welke wildsoorten zijn er zoal te verkrijgen en hoe zit het met de smaken?

We onderscheiden volgende soorten wild:

 • Grof wild zoals o.a. edelhert, damhert, moeflon (wild schaap), ree en wild zwijn
 • Klein wild zoals fazant, haas, patrijs, …
 • Waterwild zoals o.a. gans, kievit en wilde eend
 • Overig wild, daarmee bedoelen we o.a. houtduif en wild konijn

Wat de smaken betreft houden we het eenvoudig. We onderscheiden twee smaakintensiteiten: krachtig en verfijnd.

 • De duidelijk krachtige smaken zijn haas, wild konijn en houtsnip.
 • Milde krachtige smaken: hert, wild zwijn, ree en wilde eend.
 • Met de verfijnde smaken bedoelen we vooral fazant, patrijs, houtduif en gans.

Het is de kunst om de smaakintensiteit van gerecht en wijn overeen te laten komen. Dit om te vermijden dat het ene het ander overheerst.
Algemeen kunnen we zeggen dat een krachtige, robuuste wijn past bij een uitgesproken vleessmaak en een meer elegante, zeg maar “vrouwelijke” wijn aan te raden is voor verfijnd vlees.


Maar dit is te algemeen, te vaag. Er zijn trouwens meer zaken waar we rekening mee moeten houden.

 • Het type wild: we houden de smaakintensiteit van het soort wild in gedachten bij de keuze van de wijn.
 • De bereidingswijze: er zijn er veel…  Is er een marinade aan te pas gekomen? Gaan we het vlees bakken of stoven, langzaam laten sudderen?
 • De garnituur en de saus: de afwerking is uiteraard van cruciaal belang. We serveren ons stukje wild niet zomaar. De garnituur en de saus bepalen mee de smaken van ons gerecht en dus ook de keuze van de wijn.

 

Komt er fruit aan te pas, zoals een appeltje in de oven, veenbessen, meer exotisch fruit of een pittige chutney, pas dan op met te krachtige, tanninerijke wijnen. Het huwelijk tussen die twee is niet ideaal. Kies je toch voor een zoetere begeleiding van je gerecht dan vind je leuke alternatieven in wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Een klassieke garnituur met bospaddenstoelen, witlof of knolselder vraagt om een wijn waarin dezelfde geuren en smaken van bos, truffel, humus en zwammen te herkennen zijn. Denk dan aan een oude Bourgogne die rustig een tiental jaren gerijpt heeft.

Food pairing

Enkele wijn- en spijscombinaties:

 • Paté van wild: een volle Weisburgunder uit Oostenrijk, een krachtige rosé uit Puglia of een sappige rode Cabernet sauvignon uit Chili.
 • Fazant: in wit een volle Chardonnay uit de Bourgogne of een Morillon uit Burgenland. In rood een verfijnde en verouderde Pinot Noir uit de Bourgogne of Alto Adige, een Spätburgunder uit Duitsland of een krachtige Sankt-Laurent uit Oostenrijk. Best geen fruit bij serveren.
 • Gans: is tamelijk vettig dus kunnen we gaan voor een contrasterende Beaujolais, een houtgelagerde Zweigelt of een krachtige, warme wijn uit het zuiden van Frankrijk.
 • Wilde eend: een Australische Shiraz of een Californische Zinfandel. Een blend uit de Rousillon met enkele jaren op de teller is zeker ook een aanrader.
 • Haas en konijn: een Bordeaux (rechterover) en ik denk hierbij spontaan aan een Pomerol of een Saint-Emilion. In de nieuwe wereld wijnen zou ik gaan voor een Argentijnse Malbec, een Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon of een Chileense Carménère.
 • Hert: een krachtige Bordeaux zoals een Pomerol, Saint-Emilion of een Pauillac. Een Cabernet Sauvignon uit Chili, Napa Valley, of een gerijpte Ribera del Duero (crianza of reserva) zijn mooie alternatieven.
 • Stoofpotjes: houd rekening met de kruiden en combineer met een primitivo uit Puglia of een licht houtgerijpte, met zachte tannines uit Italie.

Conclusie

Op het vlak van gerechten en passende wijnen zijn er geen gouden regels maar er zijn wel enkele elementaire zaken waarmee we beter rekening houden. Noem het maar vuistregels.

 

Twijfelt u? Geen probleem. Contacteer ons en laat u adviseren door ons. We gaan u met plezier de juiste wijn aanraden, rekeninghoudend met uw budget. Wijnen van kleinere producenten, biowijnen van milieubewuste wijnboeren kunnen verrassende ontdekkingen zijn. Maar vooral: genieten is de boodschap! 

 


Afdrukken   E-mailadres