Is wijn wel gezond?

Is wijn gezond?Het ene onderzoek zegt: Wijn is gezond

Het andere zegt: Wijn is ongezond

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de andere kant kan het ook schadelijk voor je zijn. Er zijn erg veel onduidelijkheden wat betreft wijn en in dit artikel probeer ik dit wat op te helderden.  Zo zal ik niet alleen de voordelen van wijn benoemen, ook de nadelen komen zeer zeker aan bod.

 

Rode wijn vs witte wijn
Je hoort eigenlijk alleen maar dat rode wijn gezondheidsvoordelen heeft en over witte wijn wordt eigenlijk nooit gesproken. Betekent dit dat witte wijn niet gezond is voor het menselijk lichaam? Nee, dat blijkt niet zo te zijn!

In dit artikel zullen we de voordelen van zowel rode wijn als witte wijn onder elkaar zetten.

 

Image
Image


Rode wijn

Voorkomt diabetes

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 1 glas rode wijn per dag even net zo effectief kan werken als bepaalde diabetesmedicijnen. Voedingsstoffen in de rode wijn kunnen even goed de bloedsuikerwaarden controleren als de standaard medicijnen.

In wijn van rode druivenvellen en het rode sap bevatten veel polyfenolen. Polyfenolen zijn anti-oxidanten die van nature goed zijn om bloedsuikerwaarden te kunnen reguleren. Sterker nog; men is op dit moment een onderzoek gestart om te kijken of deze sterke anti-oxidanten diabetes zelfs niet compleet dan voorkomen.

Minder snel oud worden

Het was al veel langer bekend dat mensen die gematigd rode wijn drinken minder hartproblemen ontwikkelen dan mensen die geen rode wijn drinken. Uit onderzoek is ook gebleken dat dit niet zomaar toeval is want rode wijn levert een bijdrage aan je cardiovasculaire gezondheid wat voor het “anti-aging” effect zorgt!

Borst en lever

En polyfenolen, een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten en dus ook in druiven. Deze polyfenolen schijnen erg effectief te zijn tegen borstkanker. Daarnaast beschermen ze de lever tegen grote hoeveelheden alcohol. Het is natuurlijk erg moeilijk om de mate van effectiviteit te beschrijven en daar is ook nog geen onomstotelijk bewijs voor geleverd maar dat het de kans op borstkanker verkleint en je lever beschermt is al bekend, echter in welke mate nog niet!

Overige positieve bijwerkingen van rode wijn zijn:

Bevordert doorbloeding

Goed voor de weerstand (antioxidanten)

Positief voor de ogen

Polyfenolen tegen Alzheimer

Minder kans op longkanker

Witte wijn

Beschermt je hart

Witte wijn bevat resveratrol. Naast een bevordering van het uithoudingsvermogen beschermt het ook nog eens je hart. Vooral de witte wijn (en) uit Spanje en Zuid Frankrijk bevatten een hoog percentage resveratrol.

Antibacterieel

De alcohol, wat er in witte wijn zit, zou een desinfecterende werking hebben. Sommige culturen gebruiken witte wijn om te steriliseren.

Antioxidanten

Witte wijn bevat ook antioxidanten dat je weerstand zal boosten! Je wordt simpelweg minder snel ziek.

 


Afdrukken   E-mailadres