Asperges en wijn

Asperges en wijn, de nadruk op de foodpairing. Wat past er het best bij?

 

Het seizoen van de Asperges is er weer!

 

Niets zo lekker als dit ‘witte goud’, de ‘parel van het land’ of ‘De koningin van de groente’, zoals asperges ook genoemd worden. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Maar… asperges en wijn? Wat is lekker? Welke wijn combineert goed met wijn?

 

Wijn en Asperges

Welke wijn kun je goed combineren met asperges? Zoals altijd hangt de keuze voor een wijn samen met de wijze waarop je de asperges gaat bereiden en welke ingrediënten je nog meer toevoegt. Toch zijn er wel een aantal ‘basis-regels’ waar je in ieder geval op kunt letten.

Niet te licht – Kies niet een hele lichte wijn uit. De smaak van de wijn zal overheerst worden door de smaak van de asperges.

 Niet te overheersend – Andersom is ook het geval. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Geen houtlagering – Wijn die op hout gelagerd is, kun je ook beter maar niet kiezen, want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur en dan neemt  de wijn het onderspit (behalve als je de asperges met gegrild vlees of vis; dat kan dan wel weer zoals bijvoorbeeld een mooie witte of rode bourgogne) 

Pinot Blanc en Pinot Gris zijn de klassiekers als het gaat om het combineren van wijn en asperges. Maar ook een vollere Riesling, Sancerre, Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner kunnen een mooie combinatie vormen met asperges. Evenals de Silvaners uit Duitsland of een Zuid-Afrikaans Aligoté of Chenin Blanc. Of een mooie wijn uit de Elzas.

Zoals bij veel gerechten het geval is, combineren streekproducten erg goed met elkaar. Dus denk bij Asperges ook eens aan een lekkere  Belgische wijn.

 

Image
Image


 

Tips: Asperges en wijn

 Combineer je asperges met een lekkere romige saus, neem dan ook een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan heel mooi aan op de saus.

 

Eet je asperges ‘zoals het hoort’, met ham, eieren, botersaus en peterselie kies dan een lekkere Sauvignon Blanc, maar ook een Italiaanse Soave kan prima of een lichte Chardonnay.

 Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, met niet al te veel tannine, zoals een Gamay of een Cabernet Franc. Of zoals eerder gezegd, een mooie witte of rode Bourgogne bij gegrild vlees.

 Asperges, ze zijn er weer, maar waarschijnlijk niet lang…

Door de zachte en warme winter konden de eerste asperges dit jaar al in februari gestoken worden. Nog niet gegeten, want dat mag pas na de officiële opening van het seizoen. Maar die opening is ondertussen ook al achter de rug, dus zijn de asperges overal te verkrijgen. Het aspergeseizoen loopt traditioneel tot Sint-Jan (24 juni), maar waarschijnlijk zal het nu, door de vroege oogst, eerder afgelopen zijn. Dus wil je ze eten dan zou ik toch echt niet te lang wachten.

En wil je echt lekkere asperges hebben, haal ze dan gewoon bij de boer. Dagvers.

 


Afdrukken   E-mailadres