Actie 11+1 PROSECCO D.O.C. - Extra dry - Ilauri

Actie 11+1 PROSECCO D.O.C. - Extra dry - Ilauri

€155.40
(Incl. 21% btw)
Qty.

Ilauri Prosecco wordt uitsluitend geproduceerd met Glera-druiven en gefermenteerd in roestvrijstalen vaten om de fruitige en bloemige eigenschappen te behouden. Geniet van een breed scala aan verschillende gerechten, het beste pairen met licht gegrilde groenten, gerookte zalm of Aziatische lekkernijen zoals loempia's, gestoomde knoedels

Zesty en stijlvol, Prosecco is het ultieme sprankelende aperitief. Deze glamoureuze Italiaanse schittering wordt uitsluitend in het noordoosten van Italië geproduceerd. De eerste schriftelijke verwijzing naar Prosecco dateert uit 1772. De geselecteerde wijngaarden op steile hellingen worden met de hand bewerkt en brengen de geurige elegantie en frisheid voort die Prosecco altijd al heeft onderscheiden.

Wijnbouw in de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto stamt uit oude tijden. De proseccowijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op deze heuvels. Sinds het begin van de negentiende eeuw is onderzoek naar dit druivenras sterk toegenomen en de prosecco is verspreid over het hele gebied. De heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene staan sinds 2019 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommigen beweren dat het in feite al bekend was als de 'pucino' in de tijd van het Romeinse Rijk. Keizerin Livia was vooral dol op de wijn van deze druif. Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de teelt van prosecco.

De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera. Het gebruik van de naam glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera.